Unioniștii din Basarabia: ”Pasul final este ca în 2018 unirea să fie votată în cele două parlamente”

La Chișinău, câteva zeci de mii de oameni au cerut ieri în stradă unirea cu România. Ei au marcat astfel 98 de ani de la Marea Unire a Basarabiei cu România, un act istoric, votat de deputații Sfatului Țării. Cu drapele ale Uniuni Europene, R.Moldova si României, dar și cu baloane în culorile tricolorului, participanții la manifestație au scandat „Unire”, „Basarabia e România”, „Unitate Națională”, „Jos hotarul de la Prut”. Înainte de a porni în ”Marșul Unirii”, unioniștii au participat la Congresul de constituire a Sfatului Țării 2, care a și adoptat o Foaie de parcurs a Reunificării până în 2018 și pașii ulteriori acestui act, potrivit RFI România.Foaia de parcurs a Reunificării votată de aproape două mii de persoane, intelectuali, tineri, ofițeri, agricultori, veterani prevede mai multe etape, printre acestea fiind informarea populației din Republica Moldova privind beneficiile unui stat comun cu România, demararea proiectului investițional pentru Republica Moldova, aprobarea de către Parlamentul de la București și Chișinău a principiilor Reunificării. De asemenea, înfrățirea localităților din R.Moldova cu cele din România, promovarea în teritoriu a beneficiilor pentru culturile agricole ca urmarea reunificări, precum și a avantajelor introducerii punctelor vamale comune R.Moldova – România se mai inscriu printre etapele prevăzute de Foaia de parcurs.

Documentul include și ”promovarea avantajelor unificării valutare prin instituirea unei valutei comune și preluarea de către BNR a gestionării segmentului financiar-bancar al Moldova, promovarea avantajelor unificării vamale și a politicilor fiscale după modelul UE, introducerea unui serviciu militar profesionist după standarde NATO în R. Moldova, pregătirea unei agende pentru rezolvarea conflictului transnistrean, prin obținerea unor negocieri directe între București și Moscova, facilitarea procesului de redobândire a cetățeniei române, dialogul cu autoritățile competente pentru finalizarea urgentă a lucrărilor de interconectare și obținerea independenței energetice până în 2017”.

Unioniștii își mai doresc un dialog cu autoritățile competente pentru construcția unei linii de căi ferate Chișinău – Iași, cu ecartament european și construcția unei linii de căi ferate de mare viteză Bălți – Chișinău – București – Timișoara, construcția autostrăzilor Chișinău – București și Chișinău – Iași – Cluj-Napoca, crearea unui spațiu audiovizual unic: România – R. Moldova, unificarea programelor educaționale din România și R. Moldova, adoptarea programelor educaționale din România în instituțiile de învățământ din R. Moldova, unificarea sistemului de telefonie, serviciul de urgență 112 și a serviciilor poștale, precum și promovarea avantajelor constituirii în România a unui Fond pentru Moldova.

Citiți mai mult AICI

Related posts

Leave a Comment